Njohja dhe përdorimi i llojeve të ndryshme të të lexuarit ne anglisht

Te lexuarit ne gjuhen anglezeNëse ti lexon anglisht, nuk lexon gjithmonë në të njëjtën mënyrë. Varësisht prej tekstit dhe situatës, njeriu lexon ndryshe. Dallohen mënyrat e të lexuarit si në vijim:

  • leximi fluturimthi ose diagonal, përmes të cilit e krijon një ide dhe përcakton saktësisht se çka dëshiron të lexosh pastaj, Shembull: Leximi fluturimthi i një gazete. Shpesh shikohet vetëm titulli ose mestitulli dhe vetëm disa artikuj të veçantë lexohen krejt. Ngjashëm veprohet edhe me prospektet.
  • leximi zbavitës, ku nuk është e thënë doemos të kuptohet çdo detaj, Shembull: leximi i një tregimi zbavitës ose i një komedie për t’u zbavitur. Tekste të tilla mund të lexohen mirë edhe duke qenë i shtrirë në dysheme ose në shtrat.
  • leximi që i referohet një qëllimi të caktuar ose leximi kërkues, Shembull: Kërkimi i një informate në planin e udhëtimit, në leksikon ose në fjalor.
  • leximi krejtësisht i përpiktë, Shembull: Një tekst shkencor-popullarizues ose një llogaritje tekstore, që të kuptohet plotësisht në përmbajtjen e tij/saj, duhet të lexohet tejetej dhe saktësisht. Kjo bëhet më së miri duke qenë i përqendruar në tryezën e punës, aty ku ka mundësi të mbahen edhe shënime për tekstin.

E rëndësishme është që ti e di se ekzistojnë lloje të ndryshme të të lexuarit. Dhe, edhe më e rëndësishme është që ti e bën këtë si profesionistët e vërtetë: Para leximit të një teksti, shoshite mirë në mendje se cili lloj i leximit është mirëfilli i përshtatshëm.

reading 2KESHILLE:

Provoji njëherë qëllimshëm të katër llojet e leximit!

– Shfletoje fluturimthi një gazetë ose një prospekt për një informatë të caktuar.

– Shtrihu në shtrat me një tekst zbavitës dhe përpije.

– Kërkoji në fjalor tri fjalë të vështira.

– Lexoje krejt në mënyrë të përpiktë në tryezën e punës një tekst nga një libër shkollor dhe mbaj shënime për të. I vëren ndryshimet? Përdori me mend dhe qëllimshëm të katër llojet e leximit!

Advertisements

Si të mësoj anglisht?

certificate

NEWS: IALC Group  me qender ne Nju Jork te SHBA-se ofron BURSE (ndihme finaniare) per te gjithe ju qe deshironi te merr çertifikaten te gjuhes angleze.

Pavaresisht njohurise gjuhesore qe keni aktualisht ne anglisht, ju mund te certifikoni ate duke bere nje test online nga shtepia juaj.

Per me shume informacion vizitoni ketu: http://mesojanglisht.com/merr-certifikate-gjuhes-angleze/

Këtu janë disa këshilla të cilat mund të ju ndihmojë për të zotëruar gjuhën angleze!

Flisni pa frikë

Problemi më i madh që shumica e njerëzve ballafaqohen në mësimin e një gjuhe të re është frika e tyre. Ata shqetësohen se ata nuk do të thonë gjëra të sakta, ose se ata do të duket budallenj në mënyrë që ata nuk flasin fare. A nuk e bëjnë këtë. Mënyra më e shpejtë për të mësuar çdo gjë është për të bërë atë – përsëri dhe përsëri derisa ju të flisni atë drejtë. Ashtu si çdo gjë, të mësuarit anglisht kërkon praktikë.

Përdorni të gjitha burimet tuaja

Edhe në qoftë se ju studioni Anglisht në një shkollë gjuhë nuk do të thotë që ju nuk mund të mësoni jashtë klasës. Duke përdorur si burime të ndryshme, metoda dhe mjete të ju bene te mundur, të mësojnë më shpejt. Ka shumë mënyra të ndryshme qe ju mund të përmirësoni gjuhën angleze. Interneti është një burim fantastik për mesimin e gjuhes angleze online.

Rrethoni veten me anglisht

Mënyrë absolute më e mirë për të mësuar anglisht është që të rrethoni veten me të. Merrni shënime në gjuhën angleze, vendosni libra anglisht ne dhomën tuaj, dëgjoni radio ne transmetimet anglisht,, shikojnë lajmet anglisht, filma dhe televizion. Flisni anglisht me shokët tuaj sa herë që mundeni. Materiali anglisht që keni rreth jush, do t’ju ndihmoje juve te mësoni më shpejt dhe më shumë të ngjarë ka nese ju do të filloni “të mendoni në gjuhën angleze.”.

Degjoni anglisht foles sa më shumë

Ka disa mësues të mirë që kanë pasur anglisht për ta mësuar gjuhën angleze si një gjuhë e dytë. Megjithatë, ka disa arsye pse shumë nga shkollat më të mira preferojnë të punësojnë punonjes qe perdorin anglishten. Një nga arsyet është se anglisht folesit te ketë një rrjedhje të natyrshme në fjalën e tyre që studentet e gjuhës angleze të përpiqet të imitojë.

Shikoni filma anglisht dhe gjeni nje kurs anglisht online.

Kjo nuk është vetëm një mënyrë interesante për të mësuar, por ajo është edhe shumë efektive. Duke shikuar filma anglisht (sidomos ato me titra në anglisht), ju mund të zgjeroni fjalorin tuaj dhe të dëgjoni rrjedhshem fjalët e aktorëve. Nëse ju dëgjoni lajmet gjithashtu mund të dëgjoni thekse të ndryshme. Por menyra me e mire eshte qe te gjeni kurse anglisht online dhe mesoni  me mesues live / drejtperdrejte nga interneti.

Degjoni muzik anglisht

Muzika mund të jetë një metodë shumë efektive e të mësuarit anglisht. Në fakt, ajo është përdorur shpesh si një mënyrë për të përmirësuar të kuptuarit. Mënyra më e mirë për të mësuar, është për të marrë lyrics (fjalët) e këngëve duke dëgjuar dhe përpjekur për t’i perserituar ato si artisti i këndon. Ka disa vende të mira në internet ku mund të gjeni fjalë ne këngët me titra. Në këtë mënyrë ju mund të praktikoni te dëgjuar tuaj dhe leximin në të njëjtën kohë. Dhe në qoftë se ju pëlqen mund ta këndoni.

Studimi sa më i shpeshte!

Vetëm duke studiuar gjëra të tilla si gramatika dhe fjalori dhe duke bërë ushtrime, mund të përmirësoni njohuritë tuaja.

Bëni ushtrime dhe duke ushtruar ne Testet

Shumë njerëz mendojnë se ushtrimet dhe testet nuk janë shumë zbavitëse. Megjithatë, duke plotësuar ushtrimet dhe duke marrë teste, ju mund të përmirësoni gjuhën angleze. Një nga arsyet më të mira për të bërë shumë ushtrime dhe teste është që ata t’ju japin një pikë referimi për të krahasuar rezultatet tuaja me të ardhmen. Shpesh, është duke krahasuar rezultatin tuaj në një test që moret dje dhe një që moret pas një muaj apo gjashtë muaj më parë, do te mund te kuptoni se sa keni mësuar. Nëse nuk keni provuar veten, ju kurrë nuk do të dini se sa ju janë duke përparuar. Fillo tani duke bërë disa ushtrime të shumta dhe teste dhe të ktheheni në me pak ditë dhe shikoni se sa keni mësuar. Të vazhdoni ta bëni këtë dhe ju me të vërtetë do të keni progres me anglisht.

Inxhizo vetveten

Askush nuk i pëlqen të dëgjojë zërin e vet në kasetë por si test kjo është e mirë për të krahasuar anglishten tuaj nga koha në kohë. Ju mund të impresiononi veten me përparimin që ju jeni duke bëre.

Per me shume nese keni nevoje per mesues anglisht foles qe t’ju ndihmoje ne anglishten tuaj, ju mund te konktatoni: Meso anglisht online

Sfida e arsimit online

mesoni anglisht onlineUniversitetet kudo janë hedhur në zbatim të mësuarit në distancë. Kurse mesimore çdo vit e më shumë janë duke u bërë në dispozicion online. Edhe disa shkolla të larta kanë filluar të ofrojnë klasa online. Në sipërfaqe, kjo tingëllon si një ide e mrekullueshme, por para se të ndjekim një diplomë online, duhet të merret parasysh kushtet e formatit online, pasi nevojitet:

 

1. Vetë Disiplimin

Një nga favoret më të medha është fleksibiliteti. Nëse studentët kanë angazhime të punës, përgjegjësitë familjare, ose aftësi të kufizuara që e bëjnë mjediset e mësimit konvencionale e të vështirë, ata janë ende në gjendje për të përfunduar punën e tyre në kompjuter pa lënë shtëpinë. Megjithatë, në varësi të personalitetit të studentëve, të cilët duhen të jenë të disiplinuar që të ulen çdo ditë për bërjen e detyrave dhe mësuar online.

2. Kostoja e tarifes

Kostoja është një tjetër përfitim i madh i të mësuarit online. Studentët nuk duhet të jetojnë në kampus, ose të gjejnë kohë për të shkuar në klasë. Mësimet e ofruara online janë absolutisht më e lira se ato me bazë klasat. Megjithatë, një shpejtësi e lartë le idhjes së internetit është një domosdoshmëri për studentët online, siç është një kompjuter në shtëpi.

3. Eshtë një stil i caktuar i llojit të mësuarit.

Shumë ndihen të lirë në të mësuarit në internet për stile të caktuara të mësimit. Studentët duhet të punojnë me një ritëm të ngadaltë, rishikimi i mësimeve derisa ata të kenë kuptuar plotësisht mund të jetë një lloj mesimi ideal. Në të njëjtën mënyrë, studentët që mësojnë shpejt nuk janë mbajtur prapa nga ritmet e shokëve të tjerë, por janë në gjendje për të përparuar me shpejtësi më të madhe. Megjithatë, ata që kanë nevojë për bashkëveprim të përditshme me një profesor online dhe të mësojnë duke bërë shumë pyetje ku mund të gjeni forma të caktuara të mësimit online. Studentët duhet të jenë në gjendje të gjykojnë me saktësi stilin e tyre të të mësuarit.

Për gjithë ata që dëshirojnë të mësojnë gjuhën angleze online, mund te kontaktojne direkt institucionin arsimor duke i pyetur per kete mundesi mesimi.